Vánoční tvořivost Zajímavosti

Vánoční cukroví – tradiční, nebo zdravé?

404306-top_foto1-dmna5

Zaznamenali jste ten fitness boom a celkový rozmach zdravé stravy, který se v posledních letech rozrůstá čím dál tím více? Kdo neběhá, necvičí a nehlídá si jídelníček, ten snad jako aby nebyl. I mně tato vlna zasáhla a stále z ní ne a ne spadnout. Proto mám před každými Vánoci dilema, ostatně stejně jako mnoho z těch, kteří dbají o svou figuru i zdraví, zda udělat klasické cukroví či jeho odlehčenější verzi. 

Ono je to docela logické, poctivě dřete po celý rok, hlídáte si jídelníček a víte, že i týdenní vypadnutí z rytmu vás vrátí ve vaší snaze o dva měsíce nazpět. A minimálně celý leden budete odstraňovat škody, které napáchalo to sváteční hodování, což má neblahý vliv i na motivaci. Tak proč negovat to, oč se tak pracně snažíte? 

Proto stále více sportovně založených lidí preferuje tzv. fitness cukroví a celkově dietnější pojetí vánočního stravování. Místo bramborového salátu s majonézou dělají zdravější verzi s bílým jogurtem, smažený řízek nahrazují přírodní plátky a obalovaného kapra losos na másle. Cukroví se buď zcela vypustí nebo upraví tak, aby se předešlo „tomu nejhoršímu“. 

Jak toho dosáhnout? Uberete veškerý možný cukr a obecně jakékoliv nezdravé ingredience, které nahradíte jejich zdravějšími variantami a použijete i suplementy stravy, čímž učiníte i z vašeho cukroví bílkovinou baštu. Vezměte si třeba nestárnoucí klasiku ve fitness verzi – rohlíčky s vanilkovým proteinem.  

Co budete potřebovat? 

  • 150 gramů pohankové mouky 
  • 50 gramů vanilkového proteinu 
  • 50 gramů mandlí 
  • 60 mililitrů mléka  
  • 20 mililitrů kokosového oleje 
  • 1 lžičku vanilkového extraktu 
  • 1 vejce 

Jak budete postupovat? 

Vložte veškeré ingredience do mixéru, rozmixujte je, chopte se špachtle a udělejte z té hmoty těsto. Z něj pak vytvarujte rohlíčky, které postupně vkládejte na plech, potáhnutý pečícím papírem. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vložte do ní plech s rohlíčky. Pečte je patnáct až dvacet minut, dokud nebudou krásně dozlatova upečené. 

Jde to i jinak 

Tohle je jedna možnost. Druhá je umírněnější a mnou každé svátky dosyta využívaná. V čem spočívá? Stojí na základní myšlence, že bychom si přece měli čas od času trošku dopřát a obdarovat se něčím, na co se můžeme těšit a případně i upínat v těch chvílích, kdy už to dodržování jídelníčku bude na krev. 

Z mého pohledu by Vánoce nebyly pravými Vánocemi, kdyby se z nich dělala nějaká odlehčená verze. Jsou přece jen jednou do roka, a tak si je užiju na maximum, ne? Ano, nemám nic proti zdravějšímu cukroví, ochutnal jsem ho a je dobré, ale stále je to pouze náhražka, substitut. A já si odpírám v průběhu zbylých 51 týdnů, tak alespoň na závěr roku si dopřeju to, co mám opravdu rád. 

Proto preferuji osvědčenou klasiku v podobě běžného cukroví. V něm se nijak výrazně neomezuji, ale škody minimalizuji tím, že i přes Vánoce chodím pravidelně běhat a několikrát si zajdu i zacvičit, takže si sváteční obžérství užiju na sto procent, ale zároveň zcela nevypadnu z té sportovní rutiny. Spojím tak příjemné s užitečným a když budu mít během roku a držení diety krizi, tak vzpomínka na Vánoce a natěšenost na další svátky pro mě bude tím pomyslným světýlkem v tunelu. A jak to máte vy? Odpíráte si i přes Vánoce, nebo raději o to více makáte?

Mohlo by se Vám také líbit

Žádné komentáře

KOMENTUJ