Zajímavosti

Opět jsme jedineční, aneb co se jí na Vánoce v cizině?

christmas-meal-01

Vánoce, to je pro každého z nás už od dětství smažený kapr a bramborový salát, ale jak to mají ve světě? Asi vás nepřekvapí, že tradiční vánoční gastronomie v Jižní Americe je z našeho pohledu velká exotika, ale divili byste se, do jaké míry se štědrovečerní tabule liší i v sousedních státech a zemích, které jsou nám kulturně i geograficky poměrně velmi blízké. Podívejte se,  (jak a co) co o svátcích jedí v cizině. Třeba se i inspirujete a nějakou zahraniční delikatesu vyzkoušíte na Boží hod, kdy už je přece jenom větší prostor k inovaci a experimentům.

Polsko

To, co je pro Čecha prakticky nepředstavitelné, se v Polsku bere jako samozřejmost. Na štědrovečerní tabuli totiž nenajdete žádné klasické maso. Naši severní sousedé si nejprve dají boršč s chlebem (jehož rozlomení se bere jako slavnostní akt, něco jako u nás pokládání šupin pod talíř) a jako hlavní chod podávají sledě v zálivce ze zakysané smetany s vařeným vejcem a gratinovaným bramborem. Dezert pak představují medové sušenky s mákem. To z českého pohledu nezní zrovna vánoční, že?

Německo

Němci si, podobně jako obyvatelé Spojeného království Velké Británie a Severního Irska nebo Američané, dopřávají bohatou vánoční večeři až na Boží hod, tedy 25. Prosince. Neservíruje se tam Bratwurst nebo Schweinebraten, nýbrž pečená husa s vařenými brambory, dušenými fazolemi a zelím. Sladkou tečkou jejich štědrovečerního pohoštění je vánoční štola – sladký koláč s kandovaným ovocem, ořechy a marcipánem.

Francie

V zemi baget, vína a Zinedina Zidana sváteční hostina začíná až po návratu z půlnoční mše. Přiznám se, že se mi nepodařilo zjistit, zdali i ve Francii „půlnoční“ navzdory názvu začíná kolem 22. hodiny večerní nebo tam opravdu jí až takřka nad ránem. To je nepodstatné, Francouzi zkrátka umí žít. Jejich tradiční tabule na rozjezd obsahuje uzeného lososa, ústřice a slané palačinky. Poté se plynule přejde k pečené huse s nádivkou z jedlých kaštanů nebo pečenému jehněčímu masu. Večeři pak zakončí dezertem zvaným „vánoční poleno“, což označuje piškotovou roládu s máslovým krémem, která má připomínat větvičku. Samozřejmě pak je přípitek nápojem, původem  z oblasti Champagne.

Itálie

Svátek sedmi ryb. Tak označují Italové svoji vánoční gastronomickou klasiku, která se ale značně liší region od regionu. Zahrnuje zejména čistý rybí vývar, do něhož si v každé geografické části země přidávají své tradiční speciality – někde to jsou noky z ovčího sýra nebo mozzarelly, jinde zvláštní nudle nebo těstoviny ze strouhanky. Pokračuje se těstovinami s pečeným masem a salátem z mořských plodů. Vánoční dezert pak na Apeninském poloostrově nemůže být nic než panettone, což je sladké pečivo s rozinkami a kandovovanou pomerančovo-citronovou kůrou. K přípitku i během celé večeře se podává šumivé víno.

Anglie

Anglie je známá jako kolébka fotbalu, ale rozhodně ne kvalitní gastronomie. A tomu odpovídá i sváteční tabule. Ta se koná až na Boží hod a nejde o večeři, nýbrž oběd, protože hostina musí skončit, než úderem 15. hodiny tamního času začne každoroční proslov královny. Před poslechem Alžběty II. si v rámci možnosti nejprve pochutnají na klobásách obalených ve slanině, po nichž si smlsnou na pečeném krocanu nebo hovězím mase s chlebovou omáčkou. Hostinu pak zakončí po svém – yorkshirským pudingem, což je dezert, jehož chuť dokáží náležitě ocenit snad jenom v Anglii.

Španělsko

Španělé mají na všechno čas, ti si dokážou všechno užít a nikam nespěchají. A vánoční večeře není výjimkou. Trvá totiž až 4 nebo i více hodin. Začíná se tappas se sýrem, uzeninami a zeleninou. Polévka je z mořských plodů, přičemž suroviny se liší kraj od kraje, ale prim hrají škeble, rybí maso a krevety. Následují delikatesy, jako jsou husí játra, uzený losos nebo vepřová šunka jamón. Hlavní chod (i když v tomto případě spíše jedním z mnoha hlavních chodů) jsou dozlatova osmažené královské krevety a pečené ryby. K tomu se podává i pečené jehněčí a kuře, nadívané sladkou omáčkou s rozinkami, meruňkami a švestkami. Sladkou tečkou pak jsou marcipánové sušenky a churroz, tedy smažené hranolky z těsta, které jsou obalené v cukru a skořici. Už tedy chápete, proč vánoční večeře ve Španělsku trvá tak dlouho?

Peru

V Peru se k vánoční večeři usedá přesně o půlnoci. Servíruje se plněný krocan, který se však místo klasické nádivky peče s čerstvým ovocem, nejčastěji pak jablkem. K němu se podává omáčka z jablek a zeleninové i ovocné saláty. Peruánskou specialitou pak je tamales, což jsou v páře uvařené listy z kukuřice, naplněné mletým masem a zeleninou. Zajímavé, co říkáte?

Austrálie

Zatímco my si během Vánoc užíváme sněhu, náledí, mrazu a dalších zimních radovánek, u protinožců zrovna vrcholí letní sezóna. Vánoční večeře se tak většinou griluje, přičemž, a to mám přímo od kamaráda, který prožil v Austrálii troje svátky, nejčastější variantu představují jehněčí žebírka s barbecue omáčkou a zeleninovým salátem. Oblíbený vánoční dezert pak má název Pavlova a jde o sladký dort s našlehanou smetanou a čerstvým ovocem.

Udělali jsme si takovou vánoční gastronomickou cestu kolem světa. Platí i v tomto případě ono otřepané, leč pravdivé „všude dobře, doma nejlíp“? Asi se shodneme na tom, že bramborový salát zkrátka nemá konkurenci a na kachnu nebo krocana v rámci štědrovečerní tabule jsme až moc konzervativní. Ale svátky přece trvají déle než jen jeden den, tak co nějakou z uvedených delikates vyzkoušet v období mezi Štědrým dnem a Silvestrem? Cestujte, aniž byste museli opustit vyhřátou kuchyň a teplo domova.

Mohlo by se Vám také líbit

Žádné komentáře

KOMENTUJ